remenyik.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Információk

rajzpályázat

E-mail Nyomtatás PDF

 

Népmese napja

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezte 2005-ben, hogy szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük meg népmese napját.
A nap célja, hogy ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljunk mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Azóta hagyománnyá vált, hogy országszerte mesékhez kapcsolódó programokkal hívják fel a figyelmet az olvasás fontosságára, a magyar kultúra kincseinek megőrzésére.

 

Pályázat

E-mail Nyomtatás PDF

 

Könyvtári nyitva tartás

E-mail Nyomtatás PDF

 

szünidei olvasás

E-mail Nyomtatás PDF

Gondolatok a szünidei olvasásról

Elérkezett a vakáció, amikor a gyerekek több szabadidőhöz jutnak. Legfőbb feladatuk, hogy kipihenjék magunkat és feltöltődjenek a következő tanévre. A pihenést el lehet tölteni semmittevéssel és tartalmasan is.
Az olvasás tartalmas és mindig jó program. Akik szeretnek olvasni és sokat is olvasnak, azoknak nem jelent problémát, hogy a nyáron is kezükbe vegyenek egy-egy érdekes könyvet. Sajnos sokan vannak, akik bizony még a kötelező olvasmányt sem olvassák el. Ennek az oka szerintem az lehet, hogy eddig még nem volt sikerélményük az olvasás során.

Az iskolában régebben voltak olyan kötelező olvasmányok, amelyek elvették a tanulók kedvét az olvasástól. Manapság a pedagógusok igyekeznek mai történetekkel megszerettetni az olvasást. Nem csak az iskola, hanem a szülő feladata is megmutatni a gyereknek, hogy az olvasás élvezetes időtöltés is lehet. Ne erőltessük, de tegyük elérhetővé a gyerek számára, hogy legyen otthon néhány neki való érdekes könyv. Vigyük el könyvtárba és válasszon ő magának a neki való könyvek közül. Kérhetjük a könyvtáros segítségét. Ezenkívül, ha otthon azt látja, hogy a szülő is olvas, ő is érdeklődőbb lesz.

„A jó olvasó varázslatos körben kering: szeret olvasni – gyorsabban olvas – többet olvas – jobban megérti, és ezért szeret olvasni. A gyengén olvasók ördögi körben forgolódnak: nem olvas sokat – nem érti meg – lassan olvas – nem szeret olvasni, és ezért nem olvas sokat. Ezt Máté-effektusnak is nevezik: Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik: akinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, amije van. Mt 25, 29-30.”

Ötlet: Nyaralásról, vízpartról, táborról szóló könyveket nyáron szívesebben vesz kezébe a gyerek.

Egy balatoni témájú könyvet ajánlok az alsós korosztálynak.
Pikler Éva grafikus Balatoni böngésző című kiadványában 12 balatoni helyszínre kalauzolja el az olvasót. A történet egyszerű. A Balaton partján tomboló nyári vihar meglepi a parton kempingező diákcsapatot. A szél szétszórja a holmijukat a tó körül. Képzeletben velük utazhatjuk körbe a Balatont, hogy megkeressük elveszett tárgyaikat!
Elkalandozhatunk Balatonfüredre, Tihanyba, Siófokra, Keszthelyre majd Badacsonyba, Szigligetre, Sümegre és a Káli-medencébe is. Bejárjuk a Völgyhidat és a Kis-Balaton környékét. A Balaton-átúszás és a vitorlásverseny hangulata is átélhető a könyvben.

 

 


1. oldal / 7

Akadálymentesítés

EFOP 3.3.7-17-2017

Névnap

Szótárak

Látógató számláló:

Tanároknak

Keresés