remenyik.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Iskolai hírek 2015. március

E-mail Nyomtatás PDF

Történelem verseny

Az országos történelem verseny megyei fordulóján vettünk részt Székesfehérváron. Tanulóinkat a versenyre Lovasberényben Elbert Mária tanárnő, Vértesacsán Lénárt Erzsébet tanárnő készítette fel.

A következő eredmények születtek:

3. hely: Faddi Eliza Kíra

4. hely: Gertner Antal Gábor

7. hely: Erdő Zsolt

8. hely: Hóman Benedek

10. hely: Varga Balázs

 

Rendhagyó környezetóra

Március 19-én iskolánk 4. osztályosai Melinda nénivel és Anikó nénivel az új víztisztító berendezést tekintették meg egy rendhagyó környezetismeret óra keretében. Az előadó Szili Miklós polgármester bácsi elmagyarázta nekünk, honnét és hogyan jut az ivóvíz az otthonunkba. Megfigyelhettük, hogy Lovasberénynek 3 kútja van. Belenézhettünk az aknákba, láthattuk az arzénmentesítő tartályt, és a szivattyúrendszereket. Sok érdekességet is megtudtunk.

Tudták, hogy Lovasberény egy nap alatt mennyi vizet használ el? Körülbelül 300 köbmétert, de nyáron, az öntözésekkel együtt akár ennek majdnem háromszorosát is.

Miklós bácsi felhívta a figyelmünket a környezetszennyezésre is. A mértéktelen kútfúrások, a túlzott mosó-és tisztítószerek használata mind veszélyeztetik a talaj vízkészletét.

Megértettük, hogy mindnyájunknak felelősségünk van a tiszta, iható víz érdekében.

Végül a víz világnapjára is gondolva egy általunk készített plakáttal köszöntük meg a tartalmas tanórát a polgármester bácsinak.

Bándli Zsófi és Tóth Csenge 4.a osztályos tanulók                                                          SI-né

 

Március idusán…

A tavasz beköszöntével megérkezett legszebb nemzeti ünnepünk, március 15. A szabadságharc hőseire emlékeztünk ezen a napon.

Ünneplőbe öltözött, kokárdát viselő gyerekek és pedagógusok töltötték meg a református gyülekezeti termet pénteken reggel. Ide gyűlt iskolánk apraja-nagyja, hogy az 5. osztályosok műsorát meghallgatva méltóképpen emlékezzen meg 1848 eseményeiről és azok résztvevőiről. Versek, dalok, jelenetek idézték fel a 167 évvel ezelőtti történelmi pillanatokat.

Az ünnepségsorozat vasárnap délután a hősi emlékműnél folytatódott. A lovasberényi megemlékezésen a Himnusz hangjai után Petőfi Sándor Nemzeti dala hangzott fel. Községünk a Honvédelmi Minisztérium felhívásához csatlakozott azzal, hogy délután 3 órakor az ünnepség résztvevői közösen szavalják nagy költőnk felejthetetlen sorait. Így történt ez az ország több településén is. Szili Miklós polgármester úr ünnepi köszöntője után itt is felléptek az ötödikesek. A templomlépcső adta nagy teret kihasználva idézték fel a korabeli eseményeket. A megemlékezést koszorúzás és a Szózat hangjai zárták.  

KM                     

Mezei futóverseny Csákvár

Idén is nagy számban vettünk részt a csákvári mezei futóversenyen. Egyéniben a 7. osztályos Gál Barbara 1. helyezett lett, a 3. korcsoportos lányok: Gál Barbara, Kaiser Krisztina, Kajtor Eszter, Kizlinger Dominika, Kun Boglárka, 3. helyezést értek el. Valamennyien továbbjutottak a megyei fordulóba.

CST                    

Fotópályázat

Iskolánk „Ilyennek látom a természetet” címmel fotópályázatot hirdetett. A tanulók két képpel nevezhettek, melyek közül a zsűri kiválasztotta az általuk legjobbnak ítéltet. Ezekből a fényképekből kiállítást rendeztünk, melyekre iskolánk tanulói is szavazhattak. A zsűri által kialakult eredmények:

Alsó tagozat: I. helyezett  Ragyogás – Szabó Janka 3.o. tanuló, II. helyezett Hóvirágerdő - Kis Virág 2.o. tanuló, III. helyezett Grand Canyon – Grim Rajmund 4.b o. tanuló

Felső tagozat: I. helyezett Veszekedés – Hollósi Dániel 6.o., II. helyezett Vízesés – Őrszigety Anna 5.o., III. helyezett  Tisztaság – Faddi Eliza Kíra 8.o. tanuló.

A zsűri különdíjban részesítette A legszebb torony című képet, amelyet Szabó Barnabás 1.o. tanuló és az Eső után című fotót, melyet Magyar Zsolt 7.o. tanuló készített.

A Diákönkormányzat különdíját tanulói és nevelői szavazatok alapján Őrszigety Anna Vízesés című képe kapta.

 

Vesd bele magad!

Iskolánk az idei évben is csatlakozott a Vesd bele magad!- programhoz. Célunk, hogy az AGRYA által ingyen kapott vetőmagokat a gyermekek otthon, a saját, illetve a közös iskolai konyhakertben elvessék, majd a terméket a család, osztály felhasználja, elfogyassza. A kiválasztott növények (zöldborsó, koktélparadicsom, paprika, retek és estike virágmag) a gyerekek számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek és kevésbé igényelnek pl. növényvédelmi ismereteket. A cél a vetőmagosztással az, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül otthon is elő lehet állítani. Ezzel együtt cél, hogy a gyerekek megérezzék például a saját borsó ízét és érzékeljék, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt magyar árunak.

 A kertészkedésről a gyermekek által készített fotókat, feljegyzéseket, rajzokat a  programszervezőknek továbbítjuk.

A természetismereti szakkör keretében érdekes előadást hallhattunk a ragadozó madarakról. Ezúton is köszönjük Szalai Gábor segítségét.

 

Erdei túra

A Nemzetközi Erdők Napja alkalmából március 21-én szombaton a Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság és iskolánk közösen gyalogtúrát szervezett tanulóink és családtagjaik számára. A túra során a ragyogó napsütéses időben megfigyelhettük az erdő ébredését és a gyönyörű kilátást  a Velencei-tóra. Utunk során megpihentünk a Likas-kőnél, majd izgatottan siettünk a számháború helyszínére. A csatában kiegyenlített volt a küzdelem, a gyerekek „harc” közben természeti kincseket is találtak.

Fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva térünk haza.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság munkatársainak a segítséget, és Domján György erdészetvezetőnek a túra szervezését és vezetést.

MSZM                  

 

 

Akadálymentesítés

Névnap

Szótárak

Beiratkozás

EFOP 3.3.7-17-2017

Látógató számláló:

Tanároknak

Keresés