remenyik.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Terror Házában jártunk

E-mail Nyomtatás PDF

,,A múltat be kell vallani.''    

József Attila     

 

2015. március 1-jén osztályunk a Terror Házába látogatott. Az emlékhely megtekintését Elbert Marika néni, történelem tanárnőnk és Vuity Antal osztályfőnökünk szervezte és koordinálta.

Ez az épület Budapesten, az Andrássy út 60 alatt működik. Jelenleg egy múzeum, de a XX. században a magyar történelem két szégyenteljes, valamint tragikus korszakában valóban a terror háza volt. 1944-ben, a nyilas rémuralom idején ez az épület volt a ,,Hűség Háza'', a nemzetvesztő magyar nácik pártszékháza. 1945 és 1956 között pedig a hírhedt kommunista terrorszervezet, az ÁVO és annak az utódja az ÁVH rendezkedett be ugyanitt. Mindkét terrorrendszer ezt az épületet szemelte ki hóhérai székhelyéül. A magyarországi nácik Szálasi-féle szárnya 1937-től kezdett el helységeket bérelni az épületben.

Szálasi Ferenc, a nyilasok vezére az Andrássy út 60-ról azt mondta:

,,Az Andrássy úti székház számomra és a magyar népi kezdeményezés számára mindenkor a ,,Hűség Háza'' fog maradni.''

A Terror Házában szolgálatot teljesítő ÁVH-s tisztek élet és halál urai voltak. E ház a rettegés és a félelem központjává vált. A múzeum a terror áldozatainak állít emléket, s a terrorista diktatúrák rémtetteire emlékeztet.

A borzalmak kézzelfogható bemutatása mellett azonban azt is példázza, hogy a szabadságért hozott áldozat nem hiábavaló. A XX. század két legkegyetlenebb rendszere elleni harcból végül a szabadság és a függetlenség erői kerültek ki győztesen.

Véleményem szerint a múzeum tökéletesen felszerelt volt. A lehető legjobban adta vissza ezeknek a kegyetlen korszakoknak az emlékét.

A hangulat meglehetősen nyomasztó volt. Ehhez a zenei aláfestések is hozzájárultak.
Úgy hatott vissza minden, mintha abban a korban éltünk volna. Rengeteg kisfilmet láthattunk. Ezeken vagy korabeli felvételeket, vagy túlélők beszámolóját láthattuk/hallhattuk.

Nekem legjobban a Könnyek Terme tetszett. Ott a hangulatunk megváltozott nyomasztóról szomorúra. Nagyon gyönyörű volt az a szoba. Méltó emléket állít a korszak áldozatainak.

Hiba lett volna kihagyni ezt a múzeumlátogatást. Nagyon sok új és érdekes információval gazdagodtunk és egy élesebb képet kaphattunk az akkori korszakról.

 

Köntös Csenge     

a vértesacsai tagiskola 8. osztályos tanulója     

 

 

Akadálymentesítés

Névnap

Szótárak

Beiratkozás

EFOP 3.3.7-17-2017

Látógató számláló:

Tanároknak

Keresés